Spring naar inhoud

Open Monumentendag

Ontdek de Stroopfabriek en Cinema Plaza

Open Monumentendag - © 2016
geschreven op 10 september 2016

OK, we geven het toe. Wij vinden het leuk om binnen te gluren in andermans huis. Daarom is zondag 11 september weer een topdag voor ons. En wellicht ook voor jou.

Want dan is het Open Monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. In 2016 is die al aan zijn 28ste editie toe. Meer dan 500 monumenten zetten de deuren wagenwijd open en laten het publiek ongegeneerd binnenkijken.

Monumentenstrijd

Bij wijze van voorproefje geven we de gelegenheid om nu al twee monumenten te (her)ontdekken: de stoomstroopfabriek van Borgloon en Cinema Plaza in Duffel, respectievelijk nummer 1 en 2 van de Monumentenstrijd zoals die werd uitgevochten in 2007.

Monumentenstrijd was een tv-programma op Canvas waarin 15 monumenten (drie per Vlaamse provincie) konden meedingen naar de gunst van de kijker. De winnaar van de wedstrijd, bekendgemaakt tijdens de slotshow in februari 2007, kreeg een renovatiebudget van 500.000 euro.

Stoomstroopfabriek, Borgloon
Stoomstroopfabriek, Borgloon

Het zondagse ontbijt betekende vroeger voor velen onder ons kramiek met stroop, meestal sirop de Liège. Gelukkig kunnen we nu ook Loonse stroop op onze boterhammen smeren. Zeg nu nog dat monumentenzorg geen praktisch nut heeft!

De stoomstroopfabriek in Borgloon werd op het einde van de 19de eeuw gesticht door familie Wijnants-Groenendaels en groeide uit tot een belangrijke productiesite voor de bereiding van stroop in Haspengouw. In 1988 werd het bedrijf stopgezet, maar dankzij winst in de nationale Monumentenstrijd is de site onderwerp van restauratie. Sindsdien kan de fabriek door het publiek bezocht worden en wordt er ook weer stroop gemaakt.

Cinema Plaza, Duffel
Cinema Plaza, Duffel

Met rode oortjes kwam muzikant Jan De Smet als jonge knaap heimelijk naar de pikante foto's kijken in de galerij van deze dorpsbioscoop in Duffel. Nog even en dan kan Jan hier opnieuw terecht, want de renovatie is volop aan de gang.

Cinema Plaza in Duffel is geen onbekende voor de Vlaamse monumentenliefhebber. Een paar jaar geleden eindigde deze goed bewaarde cinema als tweede in de Monumentenstrijd. Wil je graag nog eens de cinema oude stijl binnenwandelen, ga dan naar Duffel en werp een terugblik op het bioscoopverleden van de Plaza, maar kijk ook vooruit naar de nakende herbestemming als Duffels gemeenschapscentrum.

VRTNU VRTNU VRTNU