Spring naar inhoud

Jeroen Olyslaegers wint de Fintro Literatuurprijs 2017

Jeroen Olyslaegers in 'De Afspraak' - © VRT
geschreven op 14 mei 2017

Jeroen Olyslaegers wint de Fintro Literatuurprijs 2017. De vakjury bekroont zijn roman Wil tot het beste Nederlandstalige literaire werk van het afgelopen jaar. Bovendien is Wil ook de winnaar van de lezersjury.

De cover van het boek

De vakjury, onder leiding van Kathleen Cools, koos Wil uit meer dan 400 Nederlandstalige boeken. "Jeroen Olyslaegers schreef met Wil een ijzersterke oorlogsroman waarin inhoud, tempo en taligheid hand in hand gaan. Een moreel geladen boek waarin de stad Antwerpen een etterende wond is die nooit volledig heelt zolang men zich nog herinnert wat ooit passeerde", aldus het verslag van de vakjury.

"Uiteindelijk, na verhit beraad, koos de jury voor een boek dat niet los gezien kan worden van een actuele, maatschappelijke context. Een boek dat binnen die context onontkoombaar wil zijn en daarin slaagt. Een boek vol ambitie, morele complexiteit en lucide taal. Uiteindelijk koos de jury voor de literaire en politieke oerschreeuw die klinkt uit de roman Wil van Olyslaegers."

Leden van de lezersjury spreken onder andere over "een gruwelijk mooi boek" en "het meest volmaakte boek op de shortlist". De lezersjury stond onder leiding van acteur Raf Walschaerts.

VRTNU VRTNU VRTNU