Spring naar inhoud

Roma Borgerhout wint erfgoedprijs 2016

© Onroerend Erfgoed
geschreven op 07 oktober 2016

De Gentse Sint-Pietersabdij is op vrijdagavond 7 oktober 2016 the place to be voor Vlaamse erfgoedliefhebbers. Want dan wordt daar de eerste Vlaamse prijs voor onroerend erfgoed bekend gemaakt. Deze Onroerenderfgoedprijs wil recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie belonen. De eerste jaargang van de prijs richt zich op erfgoed dat publiek toegankelijk is. Achtendertig kandidaten schreven zich in. Een onafhankelijke jury koos De Roma in Borgerhout, het spoorwegfort van Duffel en de neanderthalersite Hezerwater in Veldwezelt uit als laureaten.

De Roma, Borgerhout
De Roma, Borgerhout

De restauratie en heropleving van het beschermd cultuurcentrum De Roma in de Antwerpse deelgemeente Borgerhout, een project van vzw De Roma, startte na 20 jaar leegstand vanuit een lokaal initiatief. Dankzij premies, sponsoring, fondswerving en de inzet van honderden vrijwilligers werd De Roma gerestaureerd en kreeg zij een smaakvolle unieke herinrichting. Vandaag is De Roma een vaste waarde voor cultuurevenementen voor elk publiek.

De Roma is de eerste eindwinnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2016 én wint ook de publieksprijs op basis van een internetpoll, waaraan 9.324 personen deelnamen. De Roma ontvangt in totaal € 15.000.

Spoorwegfort, Duffel
Spoorwegfort, Duffel

Het spoorwegfort van Duffel is een herbestemmingsproject van de vzw Kempens Landschap. Na vele jaren van leegstand, werd het gebouw op vijf jaar tijd beschermd als monument, gerestaureerd en omgebouwd tot een spannend belevingscentrum voor jong en oud. Een belevingstentoonstelling toont de geschiedenis van het fort; je maakt er ook kennis met de vleermuizen die er nog steeds in huizen. Een vrijwillige gidsenwerking verzorgt rondleidingen en er zijn natuurwandelingen rond het domein.

Deze laureaat ontvangt € 2500.

Hezerwatersite, Veldwezelt
Hezerwater, Veldwezelt

Op de beschermde archeologische site Hezerwater in Veldwezelt-Lanaken wordt archeologie uit de prehistorie bewaard. Bezoekers maken er onder andere aan de hand van een mooie en leesbare architecturale wandeling kennis met sporen van Neanderthalers. Dankzij het project van de gemeente Lanaken en BPF Bouwinvest werden de oudste bewoningssporen van Vlaanderen ontsloten.

Ook deze laureaat mag op € 2500 rekenen.

VRTNU VRTNU VRTNU