Spring naar inhoud

Ultima 2016 Muziek

Muziekpublique

geschreven op 13 juni 2017
Muziekpublique

De promotie van traditionele muziek en dans in zijn breedst mogelijk betekenis. Dat is de doelstelling van vzw Muziekpublique. Via een ambitieuze programmatie van concerten, muzikale creaties, cursussen, workshops, begeleiding van artiesten en een eigen muzieklabel, profileert de vereniging zich als één van de belangrijke actoren binnen de folk en de wereldmuziek in ons land.

Muziekpublique gaat er vanuit dat alle culturen waardevol zijn en hun eigen boeiende traditie qua muziek en dans hebben. Muzikanten moeten de kans krijgen vanuit die traditie verder te werken. De verschillende gemeenschappen in Brussel moeten de mogelijkheid krijgen om meer met mekaars cultuuruitingen in contact te komen.

Muziekpublique programmeert geen ’exotische muziek’ voor een Belgisch publiek. De vzw wil ook dat Afrikanen de Vlaamse folkmuziek leren kennen, dat Spanjaarden respect krijgen voor Arabische ritmes, dat Turken niet enkel naar een Turks concert afzakken, maar ook andere stijlen leren kennen, enz.

Sinds 2006 beheert Muziekpublique dankzij de gemeente Elsene het Theater Molière. Deze zaal in de Naamsepoortgalerij ligt midden in Matonge, de Afrikaanse wijk van Brussel. Het is de ideale locatie om een wereldculturencentrum uit te bouwen. In Molière wordt er dagelijks gerepeteerd door groepen in residentie, gaan een groot deel van de cursussen door en is er plaats voor projecten met buurtbewoners en verenigingen en andere artistieke evenementen.

Muziekpublique bracht gevluchte muzikanten samen in het project Refugees for Refugees. Het toont een andere, onderbelichte zijde van vluchtelingen. Talentrijke mensen zijn niet met lege tassen naar hier gekomen. Ze krijgen een duw in de rug en kunnen hun stem laten horen voor een nationaal en internationaal publiek. Dit ensemble bracht de CD Amerli uit die werd verkozen tot CD van het jaar 2016 door de Transglobal World Music Chart. Het project Refugees for Refugees viel laatst opnieuw in de prijzen met de Gastvrije Award van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Markante momenten uit het verleden waren de programmatie van het Irisfeest (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in samenwerking met Rosas, de programmatie van Zoniënklanken, de muzikale wandeling door het Zoniënwoud, een groot bal populaire in het Noordstation tijdens de eerste Nuit Blanche of een twintigtal concerten in de Brusselse metro tijdens de eerste editie van Brxlbravo, het Brusselse kunstenweekend.

VRTNU VRTNU VRTNU