Spring naar inhoud
vanaf november op Canvas, ook online

Hopen op de goden

Waar komt inspiratie vandaan? Waarom maken kunstenaars en artiesten het soort werk dat ze maken? En wat gaat er tijdens dat tekenen, schilderen, beeldhouwen, fotograferen of musiceren allemaal om in hun hoofd?

Het zijn de vragen die centraal staan in Hopen op de goden, een zesdelige documentaire reeks die een unieke inkijk geeft in twaalf Belgische artiestenlevens.

De titel van de reeks verwijst naar een uitspraak van Fred Bervoets, de Antwerpse schilder en graficus, en één van de twaalf artiesten die bijna een jaar lang werden gevolgd.

Het is een toespeling op het eeuwenoude idee van de goddelijke ingeving: inspiratie als geschenk aan de kunstenaar van een of andere hogere macht. Maar in de praktijk blijkt kunst maken vooral een kwestie van zoeken, experimenteren, twijfelen en knopen doorhakken.

Dat ontdek je in elke aflevering van de reeks, waarin telkens twee artiesten uit dezelfde discipline een nieuw kunstwerk maken. Zo passeren onder andere Fred Bervoets & Rinus Van de Velde (schilderkunst), Max Pinckers en Lara Gasparotto (fotografie), en Pascal Deweze en Jasper Maekelberg (muziek) de revue.

VRTNU VRTNU VRTNU