Spring naar inhoud

Aflevering 2: Bosnië en Hongarije.

De goede raad van de moefti

geschreven op 17 augustus 2017

maandag 18 september om 21u15

Jan Leyers leert hoe de islam in Bosnië op een erg hiërarchische manier gestuurd en georganiseerd wordt.

Diep in de Bosnische bergen ligt het dorpje Prusac, een islamitisch bedevaartsoord. Jaarlijks komen er duizenden pelgrims samen om een middeleeuws mirakel te herdenken. Jan leert hoe de islam in Bosnië op een erg hiërarchische manier gestuurd en georganiseerd wordt. Die sterke organisatie blijkt één van de geheimen van de gematigde Bosnische islam.

Terug in Sarajevo ontmoet Jan de voormalige grootmoefti van Bosnië, Mustafa Cerić, die waardevol advies heeft voor Europese beleidsmakers en moslimimmigranten.

Jan trekt verder naar Hongarije, een land dat ooit net als Bosnië onder Ottomaanse heerschappij stond. Maar daar is amper nog iets van te merken. In Boedapest bezoekt Jan één van de weinige moskeeën; hij maakt er kennis met de voorzitter, Szultan Sulok. Die maakt zich zorgen over de retoriek van de Hongaarse regering en merkt dat moslims het in Hongarije alsmaar moeilijker krijgen.

Jan wordt uitgenodigd op een moslimjeugdkamp op het Hongaarse platteland en ontdekt dat de Arabische invloed nooit ver weg is.

In Boedapest ontmoet Jan een hippiekoppel dat zich tot de islam bekeerde en zich beklaagt over de toenemende arabisering, waarin alleen maar regels gelden en het hart ver te zoeken is.

VRTNU VRTNU VRTNU