Spring naar inhoud

Aflevering 4: Frankrijk

geschreven op 17 augustus 2017

maandag 2 oktober om 21u15

In de Parijse banlieues luistert Jan naar de verzuchtingen van de inwoners, die het gevoel hebben dat ze in de steek worden gelaten en tegen elkaar worden uitgespeeld. Bovendien wordt alles wat naar de islam verwijst meer en meer uit het straatbeeld geweerd.

In een praatcafé in Saint-Germain-des-Prés vertellen twee activistes dat ondanks de waarden van de Franse Republiek - liberté, egalité, fraternité - er een diepe raciale kloof door de Franse samenleving loopt. Wat van Frankrijk een land met twee snelheden maakt: een voor de blanken, een voor de rest.

Op de Promenades des Anglais ontmoet Jan Latifa, de dochter van het eerste slachtoffer van de terreuraanslag met de vrachtwagen op de Quatorze Juillet van 2016. Latifa vertelt dat ze als moslima van haar stadsgenoten niet alleen medeleven, maar ook bittere verwijten kreeg.

Bij een voedselbedeling door een islamitische liefdadigheidsorganisatie, ontmoet Jan Fathia, één van de vrijwilligsters. Ze weet nog niet of ze deze zomer met haar hoofddoek het strand op durft en kaart de moeilijke verhouding van moslims met de seculiere staat aan.

VRTNU VRTNU VRTNU