Spring naar inhoud

Aflevering 5: Groot-Brittannië

geschreven op 17 augustus 2017

maandag 9 oktober om 21u15

Jan Leyers trekt naar Groot-Brittannië, waar de vrijheid van religie heilig is. In iedere Britse stad staan minaretten en van een agente met een hoofddoek kijkt geen Brit op. Ook shariarechtbanken zijn in de UK geen taboe. In de East London Mosque legt de controversiële sjeik Haitham al-Haddad Jan uit waarom shariarechtbanken ook in de rest van Europa broodnodig zijn.

Tijdens een bekeringsactie op Leicester Square, waar islamitische straatpredikers voorbijgangers een koran aanbieden, is Jan getuige van de emotionele confrontatie tussen een christelijk Engels stel en een islamitische prediker. Ali Haji Funerals is de oudste islamitische begrafenisonderneming in Groot-Brittannië. Jan brengt er een drukke dag door, en duwt zelf de kist van een hoogbejaarde moslima in de lijkwagen.

Van Londen trekt Jan naar het noorden van Engeland. In de voormalige industriestad Dewsbury maakt hij kennis met de excentrieke maar aartsconservatieve moefti Mohammed Pandor. Die legt hem uit wat voor een moslim de juiste slaaphouding is, en waarom de doodstraf in geval van geloofsafval terecht is. Op de markt van Dewsbury vertelt een jonge Engelse moslima waarom ze haar gezicht in het openbaar te allen tijde bedekt en onder geen beding aan vreemde mannen laat zien.

VRTNU VRTNU VRTNU