Spring naar inhoud

Aflevering 6: Scandinavië

geschreven op 17 augustus 2017

maandag 16 oktober om 21u15

In 2005 publiceerde een Deense krant een reeks cartoons van de profeet Mohammed en lokte daarmee in de hele moslimwereld boze en gewelddadige reacties uit. Jan bezoekt een moskee in Kopenhagen waar hij te horen krijgt dat de verantwoordelijkheid voor die escalatie volledig bij de Deense overheid lag. Hij trekt ook een dag op met Naser Khader, een islamitisch parlementslid dat in de cartoons geen graten zag, om die reden door islamisten werd bedreigd en tot op vandaag onder permanente politiebescherming staat.

Daarna steekt Jan de Öresund-brug tussen Kopenhagen en Malmö over. Zo arriveert hij in Zweden, het land dat in Europa verhoudingsgewijs het grootste aantal vluchtelingen opvangt. Jan gaat op zoek naar de wortels van die gastvrijheid en ontdekt dat de recente polarisering rond de islam ook in Zweden de relatie met de – vooral islamitische – nieuwkomers heeft veranderd.

Daarna trekt Jan verder naar Stockholm en zoekt hij uit hoe de integratie van nieuwkomers in de praktijk wordt aangepakt. Hij ontmoet de Afghaanse Mustafa Panshiri, die veel kritiek heeft op de in zijn ogen lakse manier waarop de Zweedse overheid met de integratieproblematiek omgaat.

VRTNU VRTNU VRTNU