Spring naar inhoud

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 22 juli: Stinkend rijk in Nepal

Binod Chaudhary is de enige miljonair van Nepal. En dat heeft hij te danken aan zijn noodlefabrieken. Hij is zo rijk dat hij voor tien jaar lang de hele bevolking uit de armoede zou kunnen halen. Hij geeft naar eigen zeggen wel veel weg, maar is dat wel genoeg? Kristoffer Eriksen wil het op de man af vragen.

Geld is maar papier, tenzij je het goed besteedt.
Binod Chaudhary

In 2015 raakten een half miljoen mensen hun huis kwijt door zware aardbevingen. Ze leven in geïmproviseerde hutten. Het contrast met de weelde waarin Binod Chaudhary leeft, kan niet groter zijn. “Geld is maar papier, tenzij je het goed besteedt,” zegt Binod. Of hij dan niet wat meer papier aan arme landgenoten wil geven? Dat is de vraag die op Kristoffers lippen brandt.

Kristoffer moet duidelijk georkestreerde vergaderingen bijwonen. En wanneer Binod een rondleiding geeft in zijn luxeresort in aanbouw, ontpopt hij zich tot een onmogelijke baas. Een persoonlijk gesprek wordt steevast tegengehouden door een leger van pr-mensen. Maar uiteindelijk vindt hij een moment om de vraag van 1 miljoen te stellen.

Superrig i slummen – Een reeks van DR © 2017

VRTNU VRTNU VRTNU