Spring naar inhoud

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 26 augustus: De dokter en de melkboer

Met de trein door Ethiopië, een dokter die naar de meest onbereikbare plaatsen wandelt en een melkboer die zelf een amfibievoertuig bouwde. Ook dit jaar volgen we enkele van ’s werelds meest onmogelijke routes.

We weten altijd wanneer we vertrekken, maar alleen God weet of we ooit zullen aankomen.
Manuel

Manuel en zijn Lenke vervoeren een lading hooi van San Antonio de Los Cobres naar Payogasta in Argentinië. Een rit van 130 kilometer op zo’n 4000 meter hoogte. Ze rijden rakelings langs ravijnen met een vrachtwagen die het elk moment dreigt te begeven. “We weten altijd wanneer we vertrekken, maar alleen God weet of we ooit zullen aankomen,” zegt Manuel.

Alicia is dokter. Ze gaat op huisbezoek bij patiënten die op de meest onbereikbare plaatsen wonen. Het laatste stuk is zelfs voor een terreinwagen onmogelijk. Ze moet vier uur te voet verder om bij een jong patiëntje met een lelijke hoest te geraken. Het meisje woont op een hoogte van 4800 meter. De tocht is loodzwaar. “Maar elke stap is het waard,” vindt Alicia.

In de Pampa kampt Pablo dan weer met een heel ander probleem. In het regenseizoen ontstaan er grote lagunes. Pablo’s boerderij is dan helemaal omringd door water. Zijn melk moet naar een coöperatief in de stad. Hij heeft maar vier uur, daarna is de melk slecht. Hij trotseert het water met een bijzonder vehikel. Een bus die hij ombouwde tot een soort amfibievoertuig.

Les routes de l’impossible – Een reeks van Tony Comiti productions © 2017

VRTNU VRTNU VRTNU